Sjef Hutschemakers

Sjef Hutschemakers werd in 1931 in Banholt geboren. Na de middelbare school volgde hij de Kunstnijverheidschool en de Jan van Eijckacademie in Maastricht.

Voor Sjef Hutschemakers is het boerenleven vaak de inspiratiebron bij het vervaardigen van de vele schilderijen en etsen. Op ambachtelijke wijze maakt hij zelf de temperaverf, waarmee kunstwerken als o.a. de aardappelrapers, de stroopmaker, de perenplukkers, de zaaier, moeder aarde en de oogster ontstaan.

Sjef Hutschemakers is ook het toonbeeld van een oprecht religieus mens, die zowel profaan als religieus werk vervaardigt. Etsen en schilderijen met als onderwerpen o.a. de processie, de geboorte en kruiswegstaties . Zeer bekend is de kerk van Banholt met muurschilderingen en een kruiswegstatie van Sjef Hutschemakers. Veelzijdig als hij is beoefent de kunstenaar ook de glazenierkunst.

De glas-in-loodramen in de kerk van Oirsbeek zijn ook van zijn hand. Zelf zegt hij: “Schilderen is voor mij het dagelijks brood. Als ik niet zou kunnen schilderen, dan staat de geest stil. Bij het maken van een schilderij moet ik er 80 % energie in steken en die laatste 20% voel ik dat ik met kunst bezig ben. En toch is het iedere keer weer een enorm gevecht. Ik moet trouwens nog altijd een mooi schilderij maken. Dus: er is nog altijd een verlangen naar…Mijn werk is nog niet af en het is nooit volmaakt.”

Bij gelegenheid van zijn 75e verjaardag in 2006 werd door regisseur Maurice Nijsten een filmportret van de kunstenaar vervaardigd. De documentaire geeft een fraai beeld over het denken en de wijze van werken van een kunstenaar, die vooral zichzelf gebleven is. Een Limburger pur sang , waarvan het werk door heel het land is verspreid.